Når bestyrelsen i LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø skal vurdere og prioritere i indkomne ansøgninger, foreligger der et krav om gennemsigtighed for ansøger.
LAG LLSÆ består af 23 bestyrelsesmedlemmer, hvoraf de 3 er udpeget af regionerne, samt 4 suppleanter, fordelt på de 4 øer. Den beløbsramme der er i en ansøgningsrunde fordeles ligeligt på Langeland, Læsø, Samsø og Ærø. Dette for at støtte udviklingen lige meget på hver ø, som beskrevet i LAG LLSÆs udviklingsstrategi. Princippet om fordelingen kan i særlige tilfælde fraviges.
En bestyrelse i en lokal aktionsgruppe (LAG) skal være en blandet sammensætning, hvor det tilstræbes, at der er repræsenteret personer fra flg. socioøkonomisk grupper:
1) Lokale borgere
2) lokale virksomheder erhvervsorganisationer og fagforeninger
3) Lokale foreninger fx natur-, miljø-, kultur-, borger- og fritidsforeninger
4) Offentlige myndigheder. (I bestyrelsen sidder der en kommunalt og regionalt udpeget person)
5) Repræsentanter for fiskeri-interesser
LAG LLSÆs bestyrelses procedurebeskrivelse ved behandling af ansøgninger
En eller to ansøgningsrunder på et år
LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø har én eller to ansøgningsrunder om året, alt afhængigt af, hvad den lokale bestyrelse beslutter i årets første runde.
LAG LLSÆ består af fire øer og på hver ø sidder en lokal del af den samlede bestyrelse, som peger på hvilke projekter, de mener skal indstilles på deres ø.
Hvis der i årets første ansøgningsrunde kommer mange gode ansøgninger, så kan bestyrelsen på den pågældende ø, vælge at dele alle årets midler ud i den runde.
På den måde vil der kun være én ansøgningsrunde på øen det år. Dog kan der opstå en mulighed i årets løb for en 2. ansøgningsrunde, da midler fra projekter, der opgives, kommer retur til uddeling på ny.
Den lokale bestyrelse kan også beslutte i første runde, at de vil gemme et specifikt beløb til en ansøgningsrunde nr. 2.
Da vi er fire øer, kan de forskellige lokale bestyrelser vælge forskelligt og dermed kan der et år være én ansøgningsrunde på en ø – og to på en anden. Vi anbefaler derfor altid at du kontakter din lokale LAG koordinator, for svar på om der er en 2. ansøgningsrunde på din ø.
Se kontaktoplysninger her.
Kriterier og point
LAG LLSÆ vurderer alle ansøgninger i forhold til 10 prioriteringskriterier. Hvert kriterie vurderes ud fra en skala fra 1 til 5, hvor 5 er højest/bedst. Der kan max opnås 50 point i alt. Bestyrelsen i LAG LLSÆ benytter ikke vægtning af de enkelte kriterier, men har krav om minimumspoint ud fra de enkelte kriterier. Minimumspointene ses ved hvert kriterie. Hvis projektet opnår minimumspoint eller derover – ud fra de enkelte kriterier – er der mulighed for, at det kan blive indstillet til støtte.
1. Projektets relevans i forhold til udviklingsstrategien og de overordnet mål og fokusområder for ordningen Minimumspoint: 4 |
2. Projektbeskrivelsen Minimumspoint: 4 |
3. Er projektet fuldt oplyst? Minimumspoint: 2 |
4. Projektansøgers kapacitet og økonomiske ansvarlighed Minimumspoint: 2 |
5. Lokal forankring og samarbejde Minimumspoint: 2 |
6. Nyhedsværdi og innovation Minimumspoint: 2 |
7. Projektets levedygtighed Minimumspoint: 2 |
8. Gør LAG’ens midler en forskel (kritisk kapital) Minimumspoint: 2 |
9. Projektets effekt Minimumspoint: 3 |
10. Bæredygtighed Minimumspoint: 1 |
Når ansøgningsrunden indeholder færre midler end ansøgt, prioriterer LAG LLSÆ at tildele ud fra et eller flere af flg. principper:
- give det fuldt ansøgte beløb til de projekter, der opnår de højeste antal samlede point (og opnået minimumspoint ud fra de enkelte kriterier) og til gengæld give afslag til resten.
- give det fuldt ansøgte beløb til projekter, der opnår det højst samlede antal point (og opnået minimumspoint ud fra de enkelte kriterier) og give projekter med færre point (der har opnået minimumspoint ud fra de enkelte kriterier) et reduceret beløb.
- fordele midlerne på så mange projekter som muligt (som har opnået minimumspoint ud fra de enkelte kriterier) og dermed reducere i alle indstillingsbeløbene. Procentuelt skal beløbene reduceres på samme vis.
- give en del af det ansøgte beløb til de projekter, der opnår det højeste antal samlede point (og opnået minimumspoint ud fra de enkelte kriterier), men nedsætte enkelte projekter med beløb svarende til bestemte udgiftsposter, som LAG LLSÆ ikke kan støtte jf. – udviklingsstrategien.
- I en given ansøgningsrunde kan bestyrelsen vælge at inddele ansøgningerne (der har opnået minimumspoint ud fra de enkelte kriterier) i grupperinger, hvor ansøgningerne grupperes efter ansøgt beløbsstørrelse. Hver gruppering reduceres efter samme procentsats eller tildeles samme beløb.
LAG LLSÆ prioriterer at have en geografisk balance øerne imellem, men giver samtidig øerne autonomi og fleksibilitet til – i forbindelse med indstillinger i en pågældende ansøgningsrunde – at vælge at køre med et eller flere af ovenstående principper. Hver ø kan altså selv bestemme – i den pågældende ansøgningsrunde – hvilke(t) princip/principper, de uddeler midler med afsæt i.
LAG LLSÆ vurderer projekter i forhold til hinanden i en given indstillingsrunde for at kunne afgøre, hvilke projekter der har det højeste antal point og dermed bedst lever op til prioriteringskriterierne. Det betyder, at et projekt, der har fået afslag i én ansøgningsrunde, godt kan blive indstillet i en anden ansøgningsrunde, da det afhænger af antal og kvalitet af de øvrige ansøgninger.
Vær opmærksom på, at denne procedurebeskrivelse er gældende for nuværende, men kan ændres forinden en ny ansøgningsrunde, hvis bestyrelsen beslutter det.
Gældende procedurebeskrivelse vil altid være at finde på lagllsae.dk forud for en ansøgningsrunde.